2016. május 3., kedd

Prossime fermate: Bologna e Firenze

Cari tutti!

Ismét egy utazással teli hétvégét tudhatok magam mögött, ezúttal Bologna és Firenze utcáit jártuk be. Szombat reggel érkeztünk meg Bologna Centrale állomásra, szokás szerint magunkba döntöttünk egy cappuccinot és felkerekedtünk. A belváros felé vettük az irányt, első megállónk Bologna legismertebb tere, a Piazza Maggiore volt. Igazából ezt a teret nem is lehet kikerülni, minden út ide vezet, vagy inkább minden árkád ide vezet. Bologna ugyanis az árkádok városa, állítólag a központban lévő árkádok összesen 38 km-t tesznek ki. Mi ezt különösen előnyösnek tartottuk a délutáni esőzés alatt. Tehát a Piazza Maggiore Bologna legnagyobb tere, körülvéve fontos épületekkel. Itt található többek közzött a Basilica di San Petronio, ami Olaszorzság 5. legnagyobb temploma. A Maggiore mellett található a Fontana del Nettuno, vagyis Neptun szökőkútja. A szobornak van egy érdekessége, aki járt ott tudja mire gondolok :D

Basilica di San Petronio

Piazza Maggiore

Neptun szökőkútja


Sétánkat tovább folytattuk a belvárosban. Szerencsénkre egy ott tanuló Erasmusos lány csatlakozni tudott hozzánk és megmutatta a város legfőbb érdekességeit. Elhaladtunk a város szimbólumaiként emlegetett Asinelli és Garisenda tornyok mellett, meglátogattuk a Santuario di Santo Stefano bazilikát, ami igazából nem is egy, hanem 7 egymásba épített templom, pihenésképpen pedig ittunk egy kávét a világ legrégebben alapított egyetemén. Magára az egész városra, de különösképpen az egyetem területére jellemző a fiatalos légkör, diákok vannak mindenütt, nem hiába Olaszország egyik legjobb egyeteméről van szó. A délután további részében megnéztük az Archiginnasio-t, ami korábban egyetemi épületként, ma már azonban könyvtárként üzemel és a La Piccola Venezia-t, ami tulajdonképpen egy kis ablak amely mögött Velence egy részét lehet felfedezni.
Bolognai egyetemen


Archiginassio

Santuario di Santo Stefano

Piccola Venezia


Este már a buszon robogtunk Firenze felé, megérkeztünk, elfoglaltuk a szállásunkat, egy aranyos kis hostelt, és aludtunk, hogy másnap újult erővel vágjunk bele a városnézésbe. Sajnos az időjárás nem volt kegyes hozzánk,  már reggel elkezdett esni az eső, ami a nap folyamán csak kicsit maradt abba, úgyhogy Firenzét szakadó esőben jártuk körbe. A nap folyamán csatlakozott hozzánk több Erasmusos barátunk is Paviaból, így nagyon jó hangulatban telt az egész napunk. Sétánkat a Piazza Duomo-nál kezdtük, sajnos a dómba nem tudunk bemenni mivel zárva volt (Balga turista vésd az észbe előbb csekkold a nyitvatartást különben nem mész be!).  Útunkat tovább folytattuk, elsétáltunk a Basilica San Miniato al Monte épületéhez, megcsodáltuk a Basilica di Santa Croce-t (sajnos mire ideértünk már ez is bezárt), átsétáltunk az Arno folyó felett Firenze legrégebbi hídján a Ponte Vecchio-n, majd felmásztunk a Piazzale Michelangelo-ra, ahol megvártunk a napnyugtát és gyönyörködtünk a képeslapra illő kilátásban.
Csipet-csapatunk

Duomo di Firenze

Duomo

Basilica di Santa Croce
Ponte Vecchio
Kilátás a Piazzale Michaelangelo-ról


Már sötétben sétáltunk vissza a városba, szerencsére addigra elállt az eső. Végül meglátogattuk a középkori Firenze szívét, a Piazza della Signorina-t, ahol számos szobor és épület található, mint például a Neptun- kút, a Dávid szobor másolata, a Hercules szobor, a Palazzo Vecchio, ami a városházának ad otthont…Természetesen nem hagytuk ki a Loggia del Mercato Nuovo-t, amit a mondás szerint ha megsimogatunk és pénzt dobunk a szájába egyszer biztosan visszatérünk Firenzébe. Nagyon remélem, hogy ez így történik, ugyanis egy nap messze nem elég a városra és a temérdek látnivalóra!
Neptun- kút

Loggia del Mercato Nuovo
Örülök, hogy ebbe a két gyönyörű városba is eljuthattam és újonnan temérdek élménnyel gazdagodtam. Remélem lesz lehetőségem még visszatérni, hiszen ez a hétvége csak ízelítőül szolgált, még rengeteg felfedeznivaló maradt hátra. 

Tante belle cose!



Csenge 2016.05.03.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése